A KATA bevételi határa 2017. január 1.-től az eddigi 6 millió forint helyett 12 millió forintra emelkedett. Az e feletti bevételt 40 százalékos adómértékkel kell adóznia. Ha nem minden hónapban volt adófizetési kötelezettsége, úgy a tételes adófizetéssel érintett hónapok és 1 millió forint szorzata a határ, amely felett ez a 40 százalék adómérték életbe lép.

Ezzel összefüggő jogszabályi változás, hogy az áfa alanyi adómentesség határát 6 millió forintról 8 millió forintra emelték. Minthogy ez a 8 millió forint alatta van a 12 milliós bevételi határnak, így, ha a KATA-s kisadózó 8 millió forint feletti bevétellel rendelkezik, megszűnik az alanyi áfa mentessége és áfafizetővé válik, amit be is kell jelentenie az adóhatóságnak.

Kedvező lehet a KATA választása azoknak az EVA-soknak, akik kizárólag vagy többnyire áfát nem viselő ügyletekből szerzik bevételüket. A döntésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a tételes adó fix terhet jelent, hiszen az EVA-val szemben azt akkor is meg kell fizetni, ha a vállalkozásnak nincs bevétele.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónál adóelőnyként jelentkezik még az is, hogy KATA-sként nem kell fizetnie egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelynek összege 2017-ben 7. 110 Ft/hó, éves szinten 85.320 Ft.