Az első házasok adókedvezményének összege változatlan marad. A házastársak együttesen havonta 5.000 forint adókedvezményt vehetnek igénybe.

A változás az, hogy megszűnik a korlátozás, amely szerint a kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól 24 hónapon belül addig érvényesíthető, amíg a jogosult magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá. Tehát eddig, nem lehetett az első házasoknak járó adókedvezményt és a családi kedvezményt együtt igénybe venni, viszont ez idén megváltozott, a két adókedvezmény most egyszerre is járni fog.

Ezt a kedvező szabályt a kedvezmény igénybevételére jogosultak visszamenőleg 2015-re is alkalmazhatják.

Így azok, akik amiatt estek el az első házasok kedvezményének további érvényesítésétől, mert 2015-ben családi kedvezményre váltak jogosulttá, visszamenőleg a 1553. számú, már benyújtott személyi jövedelemadó bevallásukat önellenőrzés keretében módosíthatják.

Akik ugyanezen okból kifolyólag 2016-ban estek el az első házasok kedvezményének további érvényesítésétől, ők a 2016-ról benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásukban rendezhetik az elmaradt kedvezményt.